Kruipruimte isolatie

Wat is kruipruimte isolatie?

De kruipruimte, die ook wel kruipkelder wordt genoemd, ligt tussen de grond en de onderkant van de vloer van de begane grond van uw huis. Deze ruimte is gemiddeld 70 tot 80 cm hoog en zorgt voor een luchtlaag tussen de vochtige grond en de vloer. Om te voorkomen dat vocht van de grond naar boven komt en de vloer nat maakt, worden er ventilatieopeningen in de muur gemaakt voor frisse lucht. Kruipruimte isolatie komt vaak voor en is erg milieuvriendelijk.

Kruipruimte isolatie kan op verschillende manieren. U kunt isolatiechips, isolatieparels of schelpenisolatie gebruiken. Deze producten zijn goede oplossingen tegen vocht. Let goed op de isolatiewaarde bij het kiezen van het materiaal.

Voordelen van het isoleren van je kruipruimte

  • Minder vochtproblemen: Door kruipruimte isolatie hebt u minder kans op vocht.
  • Minder schimmel: De kans dat er schimmel ontstaat, wordt kleiner door kruipruimte isolatie.
  • Geen ongedierte en nare luchtjes: Kruipruimte isolatie houdt ongedierte en nare geurtjes buiten.
  • Geen kou van de grond: Je hebt door kruipruimte isolatie geen last meer van koude lucht die uit de grond komt.
  • Meer comfort in huis: Het huis wordt warmer en fijner om in te wonen.
  • De waarde van uw woning stijgt: Door de lagere kosten die bewoners betalen wordt uw koopwoning interessanter voor potentiële kopers.
  • Lagere energiekosten: Door kruipruimte isolatie  bespaart u geld op uw energierekening omdat u minder hoeft te stoken.

 

kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie methoden

Als u een huis warmer en prettiger woonbaar wilt maken dan kunt u de ruimte onder de vloer (de kruipruimte) isoleren. Kruipruimte isolatie betekent dat u het warmer houdt door speciale isolatiespullen te gebruiken. Er zijn twee manieren om kruipruimte isolatie te doen: 1. Vloerisolatie: Dit is als u de onderkant van de vloer in de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal. 2. Bodemisolatie: Dit is als u de grond in de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal. U kunt ook allebei de manieren gebruiken om het nog warmer te maken! Hoe u dit doet, hangt af van hoe groot en makkelijk bereikbaar de kruipruimte is.

Methode 1: vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen de vloer aan geplaatst. Vloerisolatie kan zowel aan de onderkant van de vloer als de bovenkant. Dit gebeurt via de kruipruimte onder uw huis. De vakspecialist gebruikt een speciaal isolatiepistool om het kruipruimte isolatie-materiaal aan te brengen. Ook wordt gebruik gemaakt van isolatieplaten (PUR, EPS, …) of isolatiedekens (glaswol, rotswol, …). Een belangrijke voorwaarde voor vloerisolatie is dat de kruipruimte van uw woning minimaal 50 centimeter hoog moet zijn. De vakmensen moeten er namelijk doorheen kunnen om de kruipruimte isolatie uit te voeren. Als uw woning na de jaren ’80 is gebouwd, heeft u meestal al vloerisolatie. Nieuwbouwwoningen zijn er standaard al mee uitgerust.

De kosten voor kruipruimte isolatie van de vloer zijn: € 18 à 45 per m² (incl. btw en plaatsing).

Methode 2: Bodemisolatie

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd. Vandaar ook de naam bodemisolatie. Met bodemisolatie als vorm van kruipruimte isolatie bespaart u wel energie, alleen wel minder dan bij vloerisolatie. Er zijn verschillende materialen die hiervoor gebruikt worden, zoals bodemfolie, vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen. Bodemfolie zorgt dat het vocht uit de grond niet in uw huis komt.

De kosten voor kruipruimte isolatie van de bodem zijn: € 23 à 56 per m² (incl. btw en plaatsing).