Spouwmuurisolatie is een methode waarmee u de warmte-efficiëntie van uw gebouw verbetert door isolatiemateriaal in de spouw van de muur te spuiten. De spouw is de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw.
Voordelen spouwmuurisolatie
- Warmtebehoud: het isolatiemateriaal bij spouwmuurisolatie helpt om de warmte binnen uw gebouw te houden. Zo hoeft u minder te verwarmen in de winter en minder te koelen in de zomer. De binnenmuren worden tot 5 graden warmer, waardoor u de thermostaat enkele graden lager kunt zetten.
- Energiebesparing: door de verbeterde warmte-efficiëntie verlaagt spouwmuurisolatie uw energierekeningen. Er is door spouwmuurisolatie nl. minder energie nodig om uw gebouw op een prettige temperatuur te houden. Door deze energiebesparing bespaart u ook gigantisch op de energiekosten.
- Spouwmuurisolatie zorgt voor vochtpreventie: goed geïsoleerde spouwmuren voorkomen vochtproblemen, zoals condensatie en schimmelvorming.
- Geluidsisolatie: spouwmuurisolatie helpt om geluid van buitenaf te verminderen, waardoor het stiller wordt binnen uw gebouw. Er komt minder geluid via de gevel naar binnen.
- Milieuvriendelijk: door uw energieverbruik te verminderen, draagt spouwmuurisolatie bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en helpt het bij het bestrijden van klimaatverandering.
- Het uiterlijk van de gevel verandert niet: hoewel er gaten worden geboord bij spouwmuurisolatie verandert de look van de gevel niet.
Spouwmuurisolatie: hoe werkt het?
Het proces van spouwmuurisolatie omvat meestal het boren van kleine gaatjes in de buitenmuur, het inblazen van isolatiemateriaal in de spouw en het afdichten van de gaatjes. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn
Glaswol
EPS-parels
PUR-schuim
PUR staat voor polyurethaan. PUR wordt op veel plekken gebruikt als isolatiemateriaal voor daken, vloeren, kruipruimtes en spouwmuren. PUR komt in de vorm van isolatieplaten voor het isoleren van nieuwe spouwmuren en het na-isoleren van buitengevels. Voor het na-isoleren van spouwmuurisolatie wordt PUR in de vorm van schuim in de spouw gespoten of geïnjecteerd.
Spouwmuurisolatie: stap voor stap proces
Inspectie en voorbereiding
Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de muur geïnspecteerd om de geschiktheid voor spouwmuurisolatie te beoordelen. Eventuele scheuren of beschadigingen worden gerepareerd om te zorgen voor een goede afdichting. Spouwmuurisolatie gebeurt meestal binnen een dag.
Boren van gaatjes
Kleine gaatjes (meestal met een diameter van ongeveer 20 mm) worden in het voegwerk van de buitenmuur geboord. Deze gaatjes worden gelijkmatig over de muur verdeeld, meestal in een patroon om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal gelijkmatig wordt verdeeld.
Inblazen van isolatiemateriaal
Via een speciaal apparaat wordt het gekozen isolatiemateriaal in de spouw ingeblazen. Het materiaal vult de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur volledig op, waardoor warmteverlies wordt verminderd en koudebruggen worden geminimaliseerd.
Afdichten van gaatjes voor spouwmuurisolatie
Na het inblazen worden de geboorde gaatjes weer dichtgemaakt met een passend materiaal dat qua kleur en textuur overeenkomt met het bestaande voegwerk. Dit zorgt ervoor dat de muur weer waterdicht is en er esthetisch uitziet zoals voorheen.
Nacontrole
Na afronding van de werkzaamheden wordt vaak een controle uitgevoerd om te verzekeren dat de isolatie goed is aangebracht en er geen plekken zijn overgeslagen. Dit kan gebeuren met behulp van thermografische camera’s die warmteverlies detecteren.
Spouwmuurisolatie kosten
De kosten voor spouwmuurisolatie zijn aanzienlijk toegenomen tussen 2020 en 2024. Dit kan grotendeels worden toegeschreven aan verschillende wereldwijde gebeurtenissen, zoals de coronacrisis en diverse oorlogen en conflicten. Deze omstandigheden hebben geleid tot hogere inkoopprijzen voor grondstoffen en andere materialen. Bovendien zijn de transportkosten en energieprijzen eveneens gestegen. Al deze verhogingen zijn uiteindelijk doorberekend in de prijs van spouwmuurisolatie.